Stomatologia în Suedia – interviu Dr. Răzvan Stăvrică

Organizația Tinerilor Medici Dentiști

OTMD a demarat o inițiativă prin care sunt luate interviuri medicilor stomatologi români care lucrează în străinătate pentru a ne împărtăși experiența lor de lucru și mutat acolo. Avem bucuria de a vă prezenta interviul cu Domnul Dr. Răzvan Stăvrică, care lucrează în Suedia.

  1. Cum ai ajuns să lucrezi în Suedia și de cât timp lucrezi aici?

În 2018 am absolvit facultatea și eram interesat să lucrez în străinătate, dar nu mi se părea foarte ofertantă piața și nici foarte ușor să ajungi în străinătate ca medic dacă nu cunoști pe cineva sau dacă nu folosești un site de recrutare. Mie mi-a fost teamă să folosesc un astfel de site, dar mi-am amintit de o cunoștință care lucra în Suedia ca medic generalist rezident. Am întâlnit mai apoi un alt medic dentist care lucra în Suedia, iar aceste două persoane mi-au răspuns la întrebările pe care le aveam despre munca în Suedia și au fost și un fel de punte de legătură între mine și posibilii angajatori. Din primăvara lui 2019 sunt aici în Suedia și profesez ca medic dentist.

  1. Cât de greu a fost procesul de angajare și de recunoaștere a competențelor?

Aici în Suedia poți veni să lucrezi imediat ce absolvi facultatea. Ai 6 luni la dispoziție să te acomodezi și să obții dreptul de practică. Pentru ca suntem în Uniunea Europeană, diplomele sunt recunoscute, dar trebuie să te recunoască și autoritatea lor, un fel de Colegiu al Medicilor de aici. După 6 luni am obținut dreptul de practică, dar depinde de cât de repede înveți limba. Ei mi-au oferit cursuri de limbă gratis, cu condiția ca eu să lucrez 3 ani pentru ei.

  1. Care este venitul mediu al unui stomatolog în Suedia și care este modalitatea principală de lucru (angajare, contract colaborare, cabinet medical individual etc)?

La început, contractele sunt pe 6 luni, contracte de probă, iar apoi sunt contracte pe perioadă nedeterminată. Majoritatea celor care vin aici lucrează la stat, pentru ca mai apoi să se angajeze la privat. Salariul este în jur de 2500 de euro pentru un dentist proaspăt absolvent. Salariile aici sunt oarecum publice, dacă plătești o anumită sumă poți vedea cât se câștigă în diverse situații, astfel că dacă vii în Suedia și știi deja limba sau ai mai multă experiență, poți negocia un preț cu angajatorul.

  1. Care este nivelul de trai, cultura și societatea în Suedia și cum te-ai adaptat aici?

Eu stau într-o zonă liniștită a Suediei, semi-rurală și asta mi s-a părut mult mai diferit față de România, că e mult mai liniște. Oamenii nu se ceartă, nu fac gălăgie, sunt mult mai politicoși. Prețurile sunt mai mari decât în România, cum te descurci în țară cu 1500 de euro, aici te descurci cu 2500. Chiriile sunt mai scumpe în Stockholm, prețurile sunt diferite, ca și la noi, de altfel – viața e mai scumpă în București decât în restul țării.

  1. Care este cel mai mare avantaj al faptului că lucrezi în Suedia? Dar cel mai mare dezavantaj? Ai recomanda unui medic din România să vină să lucreze în Suedia?

Cel mai mare avantaj este faptul că ei au o lipsă de stomatologi. Populația aici este redusă și îmbătrânită, dentiștii ies la pensie, astfel că apare acest deficit de medici stomatologi. Din acest motiv suntem și bine primiți, majoritatea celor care vin aici sunt portughezi, greci și în ultima vreme și români. Am rămas plăcut impresionat că ei nu au așteptări, nu pun presiune pe tine, mai ales dacă ești începător. Te ajută, îți dau sfaturi, sunt înțelegători. Cel mai mare dezavantaj e că ești departe de casă, de prieteni, de familie. Sunt la 3600 de km de București, nici nu există avion direct de aici până în București, trebuie să iau un avion până la Stockholm, sau să merg cu mașina 1000 km, apoi să iau avion spre țară.

E o întrebare dificilă dacă aș recomanda unui medic să lucreze în Suedia. Trebuie luate în calcul mai multe aspecte. Aici dacă lucrezi la stat poți să te ocupi ori de copii, pe partea de prevenție mai mult, ori de adulți pe partea acută, urgențe. Eu mă ocup de adulți, nu m-am simțit niciodată confortabil să lucrez cu copiii. Sfatul meu pentru tinerii medici stomatologi și studenții la stomatologie din România este să încerce tot și să nu aibă preconcepții despre ceva anume.

Pentru informații suplimentare, dacă mai aveți întrebări sau nelămuriri, îl puteți contacta pe domnul Doctor Stăvrică pe e-mail, aici: razvan.stavrica@gmail.com

Sperăm că acest interviu v-a fost util și că v-a inspirat privind lucratul în străinătate. Dacă doriți să lucrați într-o anumită țară, vă rugăm să ne scrieți pe Facebook (www.facebook.com/weareotmd), pe Instagram (weareotmd), pe LinkedIn (www.linkedin.com/company/otmd) sau la adresa de mail office@otmd.net.

Cu considerație și simpatie,

Echipa OTMD

Orientare. Dezvoltare. Networking.

Viitorul suntem noi! Împreună!