Povestea punctelor EMC 

Organizația Tinerilor Medici Dentiști

Educația Medicală Continuă

Participarea la evenimente acreditate cu puncte de Educație Medicală Continuă are scopul de a asigura transmiterea noilor informații apărute în medicina dentară tuturor membrilor breslei și asigurarea unui nivel de cunoștințe actualizate în rândul practicienilor indiferent de vârstă și experință.

Această modalitate a aparut prima oară în SUA în anii 80.

Din acest articol poți afla răspunsul la cele mai frecvente întrebări legate de obținerea punctelor EMC în România.
 

De câte puncte am nevoie?


Punctajul profesional minim pe care trebuie să îl realizeze fiecare medic stomatolog este de 200 de credite de EMC pe parcursul a 5 ani, cel puțin 20 de credite anual. Pentru a strânge un numar egal de puncte în fiecare an, înseamnă că trebuie să acumulezi 40 de puncte în fiecare an.
 

Cum stâng numărul de puncte necesare?


Prin participarea la diferite evenimente de profil.
Evenimetele științifice sunt acreditate cu un numar diferit de credite, după cum urmează:
– congres – 24 de credite EMC;
– conferință/simpozion – 16 credite de EMC;
– curs teoretic cu sau fără demonstrație practică – 8 credite EMC;
– cursuri postuniversitare de lungă durată, organizate de instituții de învățământ medical superior – 20 de credite de EMC.


Există și varianta achiziționării unui abonament la o revistă de profil acreditată care va ajunge prin poștă la tine. Pentru revistele naționale de specialitate și publicații naționale medicale și de medicină dentară avizate de Colegiul Medicilor Stomatologi din România se acordă 5 credite de EMC anual, iar pentru revistele internaționale de specialitate medicale și de medicină dentară – 10 credite de EMC anual.
Pentru acest caz este necesară dovada deținerii abonamentului anual pentru publicația aleasă. Așadar, participarea la un congres pe an este condiția minimă pentru a îndeplini numărul de credite, ideal fiind totuși să se ajungă la un număr de 40 pe an (un congres plus un simpozion, de exemplu).

Cum aleg evenimentele la care să particip?


Medicul dentist poate participa la orice activitate de pregătire profesională, creditată sau nu de către CMSR, în funcție de interesul său profesional. Este totuși necesară cumularea a cel puțin celor 20 de puncte anuale. Calendarul evenimentelor acreditate poate fi găsit pe site-ul Colegiului Medicilor Stomatologi din fiecare judet (puteți găsi aici detalii despre sediile Colegiilor teritoriale https://cmdr.ro/sedii-cmdr/

De asemenea, organizatorii evenimentelor de profil specifică în anunțurile de promovare „Eveniment acreditat cu X puncte EMC”. Modalitatea de înscriere la congrese (pre-înregistrare online sau la fața locului), precum și modalitatea de plată (bancar, în avans sau la secretariatul congresului) diferă de la eveniment la eveniment.
Din numărul total de credite, un procent de 10% poate fi obținut de la formele de EMC
acreditate susținute de alte specialități medicale la care medicul dentist a participat. Adică, de exemplu, din 200 puncte cumulate pentru cinci ani, 16 puncte pot fi obținute în urma participării la un simpozion de Medicină Generală.

Am punctele. Care este următorul pas?


După participarea la evenimente și strângerea punctajului, medicul stomatolog trebuie să prezinte diplomele obținute colegiului la care este înscris pentru dobândirea vizei anuale. Punctajul anual obținut ca urmare a participării la forme de EMC creditate se înscrie de către colegiul teritorial pe anexa la certificatul de membru. Data de referință pentru calculul punctajului creditelor de EMC este data înscrierii în CMSR a fiecărui medic în parte și nu trebuie sa corespundă cu anul calendaristic (așadar daca te-ai înscris în octombrie 2019, trebuie ca până în luna octombrie a fiecărui an ce va urma să strângi punctele EMC).


Nu am punctele, ce se întâmplă?


Conform legislației în vigoare, în cazul neîndeplinirii condiției de strângere a numărului de puncte EMC, dreptul de liberă practică al medicului dentist în cauză se suspendă, până la realizarea numărului de credite respectiv. Decizia de suspendare se comunică medicului dentist în cauză în maximum 7 zile de la adoptare și intră în vigoare în termen de 30 de zile de la comunicare, dacă până la împlinirea acestui termen nu se face dovada realizării de către medicul dentist a numărului minim de credite de EMC.
 

Speram că acest articol a putut răspunde câtorva dintre cele mai frecvente întrebări legate de puncte EMC. Dacă mai aveți întrebări sau nelămuriri, nu ezitați să ne scrieți la adresa contact@otmd.org sau să completați formularul de pe https://www.otmd.org/contact .

Pentru mai multe informații, legislația în vigoare poate fi consultată aici:
https://cmdr.ro/documente/regulament-educatie-medicala-continua/

De asemenea, vă încurajăm să urmăriți site-ul Colegiului Național (www.cmdr.ro) sau site-urile Colegiilor Teritoriale pentru informații la zi.

Vă mulțumim pentru atenție.

Cu considerație și simpatie,

Echipa OTMD