Perspectiva angajării ca asistent în cabinetul stomatologic în timpul facultății sau la început de carieră

Organizația Tinerilor Medici Dentiști

Știm cu toții că te ajută foarte mult să privești cum se realizează o anumită manoperă stomatologică. Și cum poți să vezi de aproape dacă nu lucrezi ca medic? Da, ca asistent, normal. Acest lucru te ajută să înțelegi mai bine și poziția asistentei, care sunt activitățile cele mai dificile și să înveți să reglezi temporizarea în lucrul la patru mâini. Și cine poate oferi mai multe detalii despre lucratul în cabinet dacă nu cineva care a trecut prin așa ceva. Te invităm la o lectură frumoasă și utilă, mai ales dacă ești student sau la început de carieră ca medic stomatolog.

Scriu acest articol pentru a răspunde la întrebarea ,,este bine să mă angajez ca asistentă în facultate?” și voi face asta povestind experiența proprie.

Din primii ani de facultate ideea de a mă angaja asistentă într-un cabinet stomatologic mi-a surâs. Mi se părea o activitate care îmbină plăcutul cu utilul, plăcutul fiind faptul că puteam să văd practic tot ceea ce învățam la facultate și utilul fiind reprezentat de salariul modest, dar util la sfârșitul zilei pentru un tânăr student întreținut de părinți.

Auzisem păreri împărțite, unii colegi fiind foarte mulțumiți de decizia pe care o luaseră angajându-se într-un cabinet stomatologic, iar alții susținând faptul că o să ai timp tot restul vieții după facultate să stai în cabinete, de ce să începi mai devreme decât e necesar?

Din cauza faptului că la facultate aveam șansa să văd foarte puțină muncă practică, și constatând că orele de practică pe care le făceam vara în cabinete mă ajutaseră să înțeleg mai bine anumite manopere și să-mi fac o idee mai bună despre ce înseamnă să fii stomatolog, înainte să încep anul 4 de facultate am decis că este momentul să lucrez și eu pe postul de asistentă într-un cabinet.

Am plecat de la premiza că 2 zile pe săptămână îmi vor fi foarte benefice, voi învăța lucruri noi, voi vedea în realitate ceea ce învăț în cărți și voi avea și o oarecare independență financiară. Prin intermediul unei prietene care deja lucra la unul dintre cabinetele lanțului respectiv am ajuns și eu să discut la telefon cu asistenta șefă, o doamnă foarte drăguță, iar în urma apelului telefonic am stabilit zilele în care urma să vin la cabinet, de la ora 4 la ora 10, mai exact luni și miercuri, iar o dată pe lună veneam și sâmbătă și duminică. Pentru munca depusă primeam 600 de lei pe lună. 

Un lucru pe care mi l-a spus doamna asistentă la telefon a fost ,,să nu uiți că înainte de studentă tu o să fii asistentă în cabinet, nu poți să stai mereu lângă medic”, dar nu am dat foarte mare importanță atunci acestui aspect. Eram sigură că o să fie destul timp să văd manoperele efectuate.

„Încântată” este un cuvânt care descria prea puțin cum mă simțeam. În sfârșit mă apropiam mai mult de partea practică a stomatologiei, fiind și plătită în același timp. Era minunat.

Trebuie să vă mărturisesc că în urma unui semestru în care am lucrat la cabinetul respectiv mi-am dat demisia, rămânând în relații foarte bune cu toți medicii și toate asistentele din cabinetul respectiv. Motivul pentru care mi-am dat demisia a fost un sfat pe care mi l-a dat o doamnă doctor, și anume ,,Trebuie să te decizi dacă atunci când termini facultatea vrei să știi să lucrezi ca asistentă șefă sau ca stomatolog”. Pentru a vă explica mai bine de ce replica de mai sus m-a încurajat să renunț o să vă enumăr ce îndatoriri aveam zilnic.

Ajungeam la cabinet la ora 4 când începea tura mea. Clinica avea 2 cabinete, dar de multe ori unul dintre cabinete nu era ocupat de medic. Pacienți veneau aproape non-stop, cabinetul fiind deschis non-stop și având ,,regim de urgență”, acest lucru însemnând că dacă un pacient avea o urgență, de obicei patologii care erau însoțite de durere foarte mare, acesta era preluat printre programări pentru a i se rezolva în primă instanță durerea. Din această cauză cabinetul avea mereu pacienți, pacienți care atunci când intrau în cabinet trebuia să îi preiau eu, să verific programarea, să le fac fișă în caz că nu aveau și să mă ocup de bunăstarea lor.

Cabinetul avea, de asemenea, 2 telefoane, telefoane care de multe ori sunau din 5 în 5 minute și de care eu mă ocupam răspunzând la diverse întrebări sau ocupându-mă de programări. Evident, ca orice asistentă. realizam mereu sterilizarea până la ora 7, politica cabinetului, ca apoi înainte să plec să mai spăl și să ambalez restul instrumentarului pentru a doua zi.

Mă ocupam și de scosul instrumentarului, de completarea registrului, de sterilizare și de așezarea lui înapoi în sertare. Pe lângă tot ce v-am prezentat până acum, dădeam cu mopul și măturam mereu când se observa mizerie (asta fiind destul de des), luam și duceam gunoiul care se strângea zilnic cu pungile, mă ocupam de băgatul fișelor în calculator cu manoperele și încasările din ziua respectivă, și evident, trebuia ca între fiecare pacient să las toată treaba pe care o aveam ca să dezinfectez scaunul pentru următorul pacient.

Pe lângă toate aceste lucruri, dacă medicul avea nevoie de un material, de prepararea unui material și de orice alt fel de ajutor, evident eu eram cea care îl oferea.

O să vă spun sincer că eu atunci când m-am gândit că o să fiu asistentă într-un cabinet am crezut că majoritar voi face ultimul lucru descris mai sus, și anume stat pe lângă medic și asistat cu orice avea nevoie. De multe ori treceau săptămâni fără să stau mai multe de 20 de secunde lângă medici, timp în care le dădeam ce aveau nevoie și apoi fugeam înapoi la treabă, treabă care mereu era foarte multă. Uneori stăteam toate cele 6 ore în picioare, fără pauză, din cauza numărului mare de pacienți și al celorlalte îndatoriri.

La sfârșitul primului semestru eram foarte dezamăgită. Simțeam că, pe românește, îmi luasem țeapă, și în loc să văd și eu cum se pune o digă în cabinet devenisem doar maestră în împachetarea acelor și frezelor.

Acum, că v-am povestit experiența mea, o să vă spun avantajele și dezavantajele pe care le-am observat eu lucrând ca asistentă în cabinetul respectiv.

AVANTAJE:

-Cel mai important pentru mine au fost cei 600 de lei care mi-au oferit acea independență financiară, mică, dar foarte bine venită;

-Am învățat multe despre cum funcționează un cabinet de stomatologie, protocoluri (protocoale), lucruri ce țin de curățenie și de organizare care mi se par benefice și mă bucur că am avut ocazia să le învăț;

-Am învățat cam tot ce se poate despre poziția de asistentă, recepționeră și uneori femeie de serviciu, așa că acum, în caz că îmi voi deschide un cabinet după facultate, știu exact ce să cer de la oamenii care ar lucra pentru mine pe pozițiile respective;

-Am avut contact cu mulți pacienți, am văzut diverse tipologii de oameni și mi-am dezvoltat aptitudinile care țin de comunicarea cu cei din jur;

-Am simțit că sunt utilă și că sunt mai aproape de a înțelege această lume a cabinetelor stomatologice.

DEZAVANTAJE:

-În total cred că pot să număr pe degetele de la o mână manoperele stomatologie pe care am avut ocazia să le văd, și de fapt, eu pentru ele venisem;

-Deși nu munceam foarte mult, așa cum am spus, 2 zile pe săptămână și un weekend pe lună, 6 ore pe zi, pentru mine, care nu mai lucrasem niciodată, schimbarea de program a fost dificilă. În primele săptămâni, până mi-am intrat în ritm, mă simțeam foarte obosită și mi-a fost mult mai greu să mă concentrez cum trebuie pe facultate;

-Per total, facultatea a avut de suferit din cauza schimbării mele de program și a oboselii constante pe care o simțeam. Când aveam program la cabinet plecam de acasă la 7 dimineața, aveam facultate non stop, apoi cabinet, și ajungeam acasă la ora 11. Poate alți oameni s-ar fi descurcat cu acest program, dar pentru mine a fost foarte dificil.

În cele din urmă, apelul pe care vi l-am descris mai sus cu o doamnă medic stomatolog care este și prietenă de familie, m-a convins că este momentul să renunț, după 6 luni de lucrat pe acest post de asistentă.

După ce i-am povestit doamnei doctor cam tot ce v-am descris și vouă până acum, aceasta m-a sfătuit să vin la dumneaei la cabinet. Nu urma să mă plătească pentru că nu voia să fiu asistentă și să am aceeași dezamăgire ca la cabinetul menționat mai sus, ci mi-a spus, și citez ,,O să stai lângă mine, cu aspiratorul, și o să vezi tot ce fac și cum fac, iar când am timp îți și explic.

O să vă spun sincer că inițial, deși oferta era foarte bună, am dat puțin înapoi deoarece salariul mă ajutase destul de mult în ultimele luni, dar în cele din urmă mi-am dat seama că vreau să învăț cât mai multe lucruri în facultate care să mă ajute în carieră, iar treaba de asistentă o știam deja foarte bine. Era momentul să văd ce face un medic stomatolog.

Am început să merg la cabinet la această doamnă doctor și am simțit că mi se schimbă viața. Atâtea întrebări pe care le aveam despre obturații, tratamente de canal, șlefuiri și multe alte manopere mi-au fost răspunse de dumneaei, atât prin șansa de a le vedea la dumneaei, dar și punând întrebări.

Uitându-mă în urmă nu regret faptul că am avut acest ,,job” de asistentă, dar de asemenea cred că faptul că am renunțat la el a fost o decizie foarte bună.

Menționez că este foarte posibil ca în alte cabinete să fie situația altfel, cabinete în care se lucrează la 4 mâini și asistenta stă mereu lângă medic. În situația aceasta recomand cu încredere să țineți de post. Eu am povestit strict din experiența proprie.

În final, ca să ajung la o concluzie, dacă ești student sau tânăr medic dentist și te gândești să te angajezi ca asistent/ă, cred că ar fi bine să ai în vedere avantajele și dezavantajele enumerate mai sus.

Cred că e benefic să ai această experiență ca să știi ce ar trebui să facă o asistentă într-un cabinet stomatologic, dar în același timp, când deja stăpânești cunoștințele în această zonă, gândește-te că tu din facultate o să ieși medic stomatolog, nu asistentă. Ai grijă să nu neglijezi acest aspect.

Sperăm că ți-a fost de ajutor acest articol cu exemple cât mai concrete. Dacă mai ai întrebări sau nelămuriri cu privire la acest subiect, nu ezita să ne contact la adresa contact@otmd.org sau să completezi formularul de contact de pe https://www.otmd.org/contact . 

Îți mulțumim frumos pentru atenție!

Cu considerație și simpatie,

Echipa OTMD