Stomatologia în Marea Britanie – interviu Dr. Andrei Pătrașcu

Organizația Tinerilor Medici Dentiști

OTMD a demarat o inițiativă prin care sunt luate interviuri medicilor stomatologi români care lucrează în străinătate pentru a ne împărtăși experiența lor de lucru și mutat acolo. Avem bucuria de a vă prezenta interviul cu Domnul Dr. Andrei Pătrașcu, care lucrează în Torquay la clinica Mydentist Union Street.

1. Cum ai ajuns să lucrezi în Anglia și de cât timp lucrezi acolo?

Am vrut să plec să lucrez în altă țară pentru trai mai bun, civilizație, oportunități, am vrut o țară în care se vorbește limba engleză pentru că pe asta o știu cel mai bine, la nivelul cerut de ei și pentru că Australia e încă în curs de dezvoltare, iar în Statele Unite sunt prea multe scandaluri, arme, lipsă de siguranță (nu neapărat pentru mine, cât pentru viitoarea familie), plus distanța față de România (în ceea ce privește vizitele).

2. Cât de greu a fost procesul de angajare și de recunoaștere a competențelor?

Procesul în sine nu e greu, doar durează mult, mai ales dacă vrei să lucrezi pentru NHS și nu se termină când începi munca (o să ai nevoie de cursuri aici, îți vor impune condiții, dar nu e greu deloc, așa cum spus mai sus, e vorba de timp). Cât despre competențe, era încă în UE acum 2 ani când am venit eu.

3. Care este venitul mediu al unui stomatolog în Anglia și care este modalitatea principală de lucru (angajare, contract colaborare, cabinet medical individual, etc.)?

Venitul mediu depinde de zona unde lucrezi, depinde dacă lucrezi NHS, privat sau combinat, sunt foarte multe variabile, inclusiv personale (atitudine față de pacienți, calitatea serviciilor etc). Nu îți pot spune exact, pentru că nu știu, dar personal, la început £3500 era ok pentru unde locuiesc eu. Cel mai frecvent întâlnit este Associate dentist (adica esti self-employed), probabil colaborare, dacă vrei. E foarte important și foarte util. O să ai nevoie de contabil, dar și asta e ușor.

4. Care este nivelul de trai, cultură și societatea în Anglia și cum te-ai adaptat aici?

 Nivelul de trai e ridicat față de România, totul e regulat aici, se pune accent pe legi/reguli, deci strict, dacă vrei, dar de asemenea și beneficii pe măsură! M-am adaptat relativ repede poate și pentru că alegerea a fost a mea să vin aici, dar și oamenii sunt minunați (majoritatea), și foarte important, au respect pentru noi, medicii!

5. Care este cel mai mare avantaj al faptului că lucrezi Anglia? Dar cel mai mare dezavantaj?

Venit bun, posibilitatea unui trai incomparabil față de România, cel puțin în așa scurt timp, civilizație, locuri noi, oameni noi, obiceiuri noi, stau la 15 minute de mers pe jos de plajă, am decapotabilă din 2018 plătită integral, etc. Să spunem “viață”. Dezavantaj: probabil din cauza Covid mai mult, imposibilitatea vizitelor acasă, călătorit, dar nu are legatura cu UK.

6. Ai recomanda unui medic din România să vină să lucreze în Anglia?

Absolut! Îmi pare rău că nu am plecat mai devreme!

Pentru informații suplimentare, dacă mai aveți întrebări sau nelămuriri, îl puteți contacta pe domnul Doctor Pătrașcu pe Facebook, aici: https://www.facebook.com/TheDentistTouch/

Sperăm că acest interviu v-a fost util și că v-a inspirat privind lucratul în străinătate. Dacă doriți să lucrați într-o anumită țară, vă rugăm să ne scrieți pe Facebook (www.facebook.com/weareotmd), pe Instagram (weareotmd), pe LinkedIn (www.linkedin.com/company/otmd) sau la adresa de mail office@otmd.net.

Cu considerație și simpatie,

Echipa OTMD

Orientare. Dezvoltare. Networking.

Viitorul suntem noi! Împreună!