Managementul pacienților dificili

Organizația Tinerilor Medici Dentiști

Anxietatea pacientului în relație cu actul medical stomatologic este un fenomen frecvent întâlnit în rândul persoanelor ce frecventează serviciile de specialitate, în ciuda progresului medical din decursul ultimilor ani. Din cauza acestei bariere, de multe ori pacienții evită să apeleze la medicul stomatolog sau decid să își anuleze vizitele, prezentându-se doar în caz de urgență sau când durerea și disconfortul le afectează semnificativ stilul și calitatea vieții.

  • Care este cauza ”fricii de dentist”?

Medicii sunt percepuți, deopotrivă, ca specialiștii ce se vor asigura de îndepărtarea durerii și care pot aduce un sentiment de siguranță, dar și ca personaje antagoniste, ce pot crea o suferință mai mare decât cea existentă.

O parte dintre cauzele frecvente:

  • experiență traumatică petrecută în copilărie în timpul vizitei la medic sau observată în cadrul familial;
  • frica de durere ce poate fi asociată unui act terapeutic;
  • sentimentul de vulnerabilitate și de invadare a spațiului personal în momentul poziționării pe scaunul stomatologic.
  • Cum putem gestiona acești pacienți?

În primul rând o bună comunicare este esențială. Medicul poate folosi un ton liniștitor al vocii, să fie empatic și să adopte o atitudine deschisă pentru a crea o relație medic-pacient în care acesta se va simți liber să își exprime îngrijorările, se va simți susținut.

Furnizarea informațiilor despre ce se va întâmpla în cadrul ședinței de tratament, s-au dovedit a liniști pacientul. Cunoașterea duratei, a ceea ce urmează să facă medicul, pașii urmați din protocol sau senzații tactile sau vibratorii sunt factori ce creează un sentiment de siguranță pentru pacient.

Este de preferat ca anterior începerii ședinței de tratament să se stabilească un limbaj non-verbal între medic și pacient, pentru a evita acumularea tensiunii pe durata acesteia. Cu cât pacienții evită să apeleze la mici pauze (închiderea și deschiderea scurtă a gurii sau clătirea cu apă), cu atât este mai dificil să se calmeze pentru a duce la capăt procedura. Astfel, pacientul este asigurat că deține controlul asupra ce i se întâmplă și treptat își poate reduce nivelul anxietății. Existența unor semne, precum ridicarea mâinii stângi atunci când simte nevoia unei pauze sau durere și încetarea manevrei care o provoacă, crește încrederea pacientul.

  • Cum putem ajuta pacienții în a avea o experiență mai plăcută?

Mediul ambiant al cabinetului stomatologic are un impact asupra pacientului încă din momentul primului contact. Sunt utile metode de distragere a atenției de la viitoarea procedură terapeutică precum mici detalii ca reviste, cărți, obiecte decorative, cromatica aleasă, o muzică ambientală liniștitoare transformă atmosfera din cabinetul stomatologic.

Mirosul specific al materialelor stomatologice sunt percepute ca neplăcute pot avea un efect de condiționare negativă asupra pacientului, trezindu-i sentimente negative față de tratament. Aromaterapia, prin utilizarea uleiurilor esențiale de lavandă sau portocală, ce s-au dovedit a avea efect anxiolitic, pot ajuta pacienții să se relaxeze în momentele petrecute în sala de așteptare.

Zgomotele frezelor ce se aud din cabinet au, de asemenea, un impact negativ. Se indică ca pacientul anxios să nu petreacă un timp îndelungat în spațiul comun al cabinetului pentru ca expunerea la acest factor să fie cât mai scurtă, iar dacă pacientului anterior i se realizează o procedură ce presupune zgomote mai puternice, este mai bine ca ușa să rămână închisă pentru a minimiza disconfortul.

Fiecare pacient este diferit, astfel nu toate metodele se pretează, iar clinicianul este cel care va trebui să observe pacientul și ulterior va decide ce metodă poate fi aplicată pentru ca relația cu acesta să fie una plăcută și productivă.

Sperăm că ți-a fost de ajutor acest articol cu informații utile despre obținerea parafei de medic. Dacă mai ai întrebări sau nelămuriri cu privire la acest subiect, nu ezita să ne contact la adresa contact@otmd.org sau să completezi formularul de contact de pe https://www.otmd.org/contact .

Îți mulțumim frumos pentru atenție!

Cu considerație și simpatie,

Echipa OTMD