Stomatologia în Germania – interviu dr. Diana Stoica

Organizația Tinerilor Medici Dentiști

OTMD a demarat o inițiativă prin care sunt luate interviuri medicilor stomatologi români care lucrează în străinătate pentru a ne împărtăși experiența lor de lucru și mutat acolo. Avem bucuria de a vă prezenta interviul cu Doamna Dr. Diana Stoica, care lucrează în Germania.

  1. Cum ai ajuns să lucrezi în Germania și de cât timp lucrezi aici?

Din 2019 am venit aici, la câteva luni după ce am susținut examenul de licență. Am susținut examenul de rezidențiat, dar nu am prins loc pe București, așa cum îmi doream, iar a doua mea variantă era să plec în străinătate. O altă prietenă de la Medicină Generală pleca în Berlin la prietenul ei, așa ca am mers și eu cu ea. Voiam să văd un nou sistem de învățământ, un alt sistem de sănătate, așa am ajuns în Berlin.

  1. Cât de greu a fost procesul de angajare și de recunoaștere a competențelor?

Nu mi s-a părut foarte greu. Diploma și toate documentele trebuie trimise acolo și ele sunt recunoscute în aproximativ o lună, apoi trebuie să dai un examen de limbă de nivel C2, limbaj medical. Procesul de angajare mi s-a părut la fel de simplu. Există foarte multe oportunități și joburi vacante. Poți face cursuri de limbă germană și să dai acel examen, totul gratis, cheltuielile sunt suportate de stat. Trebuie doar să te înregistrezi la Agenția de Șomaj din zona respectivă.

  1. Care este venitul mediu al unui stomatolog în Germania și care este modalitatea principală de lucru (angajare, contract colaborare, cabinet medical individual etc)?

Sistemul aici e puțin diferit. Aici faci doar 5 ani de facultate, iar după ce termini facultatea, o perioadă de 2 ani ești medic asistent al unui alt medic. În timpul acesta, teoretic tu lucrezi ca medic, numai că ești îndrumat, ghidat, poți pune întrebări. 

Pentru această perioadă, salariul minim este de 2500 de euro brut, iar netul este 1800-1900 euro. Când trece acest timp de asistență și poți fi medic pe deplin, primești un salariu fix cuprins între 2500-3500 euro plus un procent, depinde de cabinetul la care lucrezi. 

În mod normal se primește între 10-30% din ceea ce faci. Procentul acesta este foarte bun, pentru că ai foarte mulți pacienți pe zi. Poți câștiga de la 2000 până la 5000 de euro brut din procent pe lună. Eu când am venit aici m-am ambiționat să nu lucrez ca asistent, pentru că în țară, când terminăm, teoretic suntem medici și facem și un an în plus care să zicem că echivalează perioada de asistență. Nu regret decizia mea, dar timpul acesta de asistent e foarte bun pentru a învăța și a avea un mentor, a cunoaște sistemul. Pentru a fi medic în Germania din prima, trebuie să iei din România de la Colegiul Medicilor Certificatul de Good Standing în care este precizat că avem dreptul de a profesa imediat după facultate.

  1. Care este nivelul de trai, cultura și societatea în Germania și cum te-ai adaptat aici?

Nivelul de trai este foarte bun. Sistemul de sănătate este organizat foarte bine, sistemul de asigurări la fel. Eu nu primesc banii de la oameni, ci de la Casa de Asigurări, cu care am un contract. E și un plus și un minus, pentru că oamenii vin și își fac tratamente sau lucrări care sunt incluse în asigurare pentru a nu plăti în plus, deci dacă vrei să faci lucruri mai complexe, nu prea ai ocazia.

Pacienții nu te discriminează, nu ești văzut diferit pentru că ai altă naționalitate. 

Oamenii sunt destul de distanți, detașați, își fac treaba fără să-ți pună întrebări personale. Sunt și persoane prietenoase cu care poți schimba impresii, dar în principiu oamenii de aici sunt mai diferiți prin această detașare.

  1.  Care este cel mai mare avantaj al faptului că lucrezi în Germania? Dar cel mai mare dezavantaj? Ai recomanda unui medic din România să vină să lucreze în Germania?

Cel mai mare avantaj este că nu am grija banilor. De asemenea, ai siguranța unui loc de muncă, deoarece ei nu te pot da afară atât de ușor, mai ales dacă ești o persoană ok și un medic care se implică și se străduiește să-și facă treaba cum trebuie. Un alt avantaj este reprezentat de numeroasele oportunități de muncă pe care le ai, plus foarte multe cursuri practice la care poți participa. Cel mai mare dezavantaj e că nu am aici familia mea și grupul meu de prieteni.

Aș recomanda medicilor din România să vină în Germania pentru a cunoaște un nou sistem de sănătate, pentru a urma cursurile de aici. Aici nu sunt la fel de multe specializări ca în țară, doar chirurgia și ortodonția. Partea de chirurgie este destul de ofertantă, dar partea de ortodonție nu chiar. Recomandarea mea e ca medicii să vină aici după rezidențiat.

Pentru informații suplimentare, dacă mai aveți întrebări sau nelămuriri, îl puteți contacta pe doamna Doctor Stoica pe e-mail, aici: h.topographe@gmail.com

Sperăm că acest interviu v-a fost util și că v-a inspirat privind lucratul în străinătate. Dacă doriți să lucrați într-o anumită țară, vă rugăm să ne scrieți pe Facebook (www.facebook.com/weareotmd), pe Instagram (weareotmd), pe LinkedIn (www.linkedin.com/company/otmd) sau la adresa de mail office@otmd.net.

Cu considerație și simpatie,

Echipa OTMD

Orientare. Dezvoltare. Networking.

Viitorul suntem noi! Împreună!