Stomatologia în Franța – interviu Dr. Ema Zăvoianu

Organizația Tinerilor Medici Dentiști

OTMD a demarat o inițiativă prin care sunt luate interviuri medicilor stomatologi români care lucrează în străinătate pentru a ne împărtăși experiența lor de lucru și mutat acolo. Avem bucuria de a vă prezenta interviul cu Doamna Dr. Ema Zăvoianu, care lucrează în Paris la clinica Docali.

1.     Cum ai ajuns să lucrezi în Franța și de cât timp lucrezi aici?

Am văzut un anunț pe Facebook, al unui lanț de clinici din Franța și am trimis un mesaj privat pentru detalii. Am avut un interviu telefonic, apoi un interviu face to face. A urmat o perioadă de aprofundare a limbii franceze, iar cand am ajuns la nivelul cerut de ei, am putut pleca în Franța. Lucrez aici de aproximativ 9 luni.

2.     Cât de greu a fost procesul de angajare și de recunoaștere a competențelor?

Procesul în sine nu a fost chiar greu, mai degrabă laborios. Am urmat cursuri de limba franceză atât în țară cât și în Franța, axate în special pe franceza medicală (dar nu numai). Acestea au avut ca scop pregătirea pentru interviul pe care urma să îl am la Colegiul Medicilor Dentiști din Franța. După interviu, am continuat cursurile de limbă până când am primit avizul de liberă practică și am putut începe să lucrez. Tot procesul a durat aproape 6 luni (însă am prins cele două luni de izolare din cauza Covid).

3.     Care este venitul mediu al unui stomatolog în Franța și care este modalitatea principală de lucru (angajare, contract colaborare, cabinet medical individual etc)?

Venitul mediu al unui medic dentist în Franța este de 5-6000 euro net, în calitate de angajat. Este echivalentul unui procent de 27-30% brut din cifra de afaceri lunară a medicului. Medicii specialiști însă, primesc un procent mai mare. În liberal (adică să lucrezi pe cont propriu sau ca asociat al unui alt medic), salariul este mai mare, evident în funcție de încasări.

4.     Care este nivelul de trai, cultura și societatea în Franța și cum te-ai adaptat aici?

Nivelul de viață din Franța este destul de ridicat. Deși prețurile sunt mari (chirie, mâncare, etc), salariul câștigat aici îți oferă un confort destul de sporit. Statutul de medic în Franța este foarte apreciat, te plasează în primele 10% cele mai bine plătite și apreciate profesii. Nu este greu deloc să te adaptezi în Franța, ca român, atâta timp cât ai ce să oferi statului și societății, adică să ai un loc de muncă și să respecți legile. 

5.     Care este cel mai mare avantaj al faptului că lucrezi în Franța? Dar cel mai mare dezavantaj? Ai recomanda unui medic din România să vină să lucreze în Franța?

Principalul avantaj este cel financiar, apoi este siguranța locului de munca și nivelul de trai. Dezavantaje ar fi ritmul de lucru, care este foarte intens (mulți pacienți zilnic) și distanța față de cei dragi rămași în țară. Aș adăuga și multinaționalitatea (imigranți veniți de peste tot, Europa, Asia, Africa), însă nu știu dacă să adaug asta la avantaje sau la dezavantaje.

Pentru informații suplimentare, dacă mai aveți întrebări sau nelămuriri, o puteți contacta pe doamna Doctor Zăvoianu pe Facebook, aici: https://www.facebook.com/ema.zavoianu

Sperăm că acest interviu v-a fost util și că v-a inspirat privind lucratul în străinătate. Dacă doriți să lucrați într-o anumită țară, vă rugăm să ne scrieți pe Facebook (www.facebook.com/weareotmd), pe Instagram (weareotmd), pe LinkedIn (www.linkedin.com/company/otmd) sau la adresa de mail office@otmd.net.

Cu considerație și simpatie,

Echipa OTMD

Orientare. Dezvoltare. Networking.

Viitorul suntem noi! Împreună!