CUM SĂ ALEGI CE IMPLANT SĂ FOLOSEȘTI

Organizația Tinerilor Medici Dentiști

Popularitatea implanturilor dentare a crescut exponențial în ultimii ani. Aproape toate cabinetele și clinicile oferă acest serviciu stomatologic și sunt peste 200 de companii de implanturi disponibile. 

Și, din atâtea implanturi disponibile, vine întrebarea: Eu cu ce companie să lucrez?

Păi, înainte de a vă da câteva direcții în a găsi răspunsuri la această întrebare, permiteți-ne să facem o împrospătare rapidă a memoriei privind implanturile dentare.

Implanturile se încadrează în mai multe categorii, în funcție de diferite aspecte:

TIPURI DE IMPLANTURI ÎN FUNCȚIE DE PROCEDURĂ:

 1. Implant endostal – cel mai comun tip de implant dentar. Implanturile endostale sunt compuse din trei părți principale: șurubul implantului, conectorul (bontul) și proteza dentară sau dinte artificial. Pentru a plasa un implant endostal, se urmează un proces format din două etape. În timpul primei proceduri, șurubul implantului este încorporat în osul maxilarului. Se lasă apoi să treacă o perioadă de osteointegrare timp de aproximativ 3-6 luni. Odată ce implantul s-a contopit cu osul maxilarului, se efectuează o a doua procedură pentru conectarea bontului și a protezei dentare temporare. Odată ce protezele finale au fost fabricate, acestea pot fi plasate.
 2. Implant subperiosteal – este rar folosit astăzi. Au fost în trecut utilizate în primul rând pentru a menține protezele la loc în cazul pacienților cu insuficientă înălțime osoasă. Când se utilizează implanturi subperiostale, acestea sunt plasate pe osul maxilarului în țesutul gingival, cu implantul metalic expus prin gingii pentru a menține proteza.

TIPURI DE IMPLANTURI ÎN FUNCȚIE DE MĂRIME:

 1. Implanturi cu platformă standard – Implanturile dentare standard sunt mai scurte și mai înguste pentru a se potrivi cu dimensiunea dinților din partea din față a cavității orale. Dimensiunile lor variază de la 3,5 mm la 4,2 mm în diametru.
 2. Implanturi cu platformă largă –  Implanturile dentare cu platformă largă stau în spate și în gură și au o dimensiune cuprinsă între 4,5 mm și 6 mm în diametru și sunt plasate în principal în spatele gurii.
 3. Implanturi mini sau cu corp îngust – dacă nu aveți suficient spațiu între dinții existenți, medicul dentist poate alege un implant corporal mini sau îngust. Acestea pot fi folosite și atunci când pacientul are o densitate osoasă insuficientă sau ca suport temporar în timp ce implanturile dentare mai mari se vindecă.

TIPURI DE CONECTORI PENTRU IMPLANTURI DENTARE:

 1. Conectori hexagonali interni – În formă de hexagon, un conector hexagonal intern este o deschidere în capul implantului în care se înșurubează bontul.
 2. Conectori hexagonali externi – De asemenea, în formă de hexagon, aceste tipuri de conectori se află deasupra capului implantului doar în interior.
 3. Conectori octagon interni – În formă de octogon, un conector octagon intern are o deschidere în capul implantului în care se înșurubează bontul.

TIPURI DE MATERIALE DIN CARE SE FAC IMPLANTURILE:

 1. Implanturi de titaniu – Majoritatea implanturilor dentare sunt realizate din titan, un material cu biocompatibilitate dovedită care se integrează extrem de bine cu osul. Osul poate crește pe suprafața implanturilor dentare din titan, făcându-le imobile. Ratele de succes pentru implanturile din aliaj de titan sunt de obicei de 95% sau chiar mai mari.
 2. Implanturi de zirconiu – Din cauza îngrijorărilor cu privire la posibilele sensibilități și alergii la aliajul de titan, unele companii au cercetat și dezvoltat implanturi fără metale folosind zirconiu. Deși acest material este numit ceramică, acesta conține urme de alte două metale, hafniu și itriu, care ajută la îmbunătățirea proprietăților sale. Zirconiul este extrem de puternic și se integrează în mod similar ca titaniul.

Acum că ne-am adus aminte rapid câteva aspecte despre implanturi, haideți să vedem cum putem să alegem compania.

La nivel european, următoarele companii sunt cele mai căutate și utilizate de către medicii stomatologi:

 • Megagen Implants
 • Straumann Group
 • Danaher Corporation
 • Dentsply Sirona
 • Zimmer Biomet
 • Henry Schein
 • 3M, Inc.
 • Astra Tech AB
 • Sweden & Martina S.p.A
 • OsteoCare Implant System Limited
 • Leone S.p.A.
 • Tekka SA
 • Timplant Ltd.
 • ZL-Microdent Attachment GmbH & Co. KG

În România, cele mai utilizate implanturi sunt: 

 • MEGAGEN
 • ALPHA BIO
 • ZIMMER BIOMET
 • STRAUMANN
 • INNO
 • NOBEL BIOCARE
 • DENTIUM

Ce trebuie să ai în vedere:

 • Fiecare sistem de implanturi vine cu trusa proprie, care nu poate fi folosită pentru inserarea altor implanturi, deci trebuie să aveți grijă la investiția în trusă și să fiți siguri că veți insera implanturile respective.
 • Mai multe companii au pachete start-up pentru cei care sunt la început cu implantologia, precum pachetul START-UP al Megagen – https://megagen.ro/home 
 • Ai nevoie de consultanță constantă cu reprezentanții companiei de implanturi și trebuie să te asiguri că o să beneficiezi de acest lucru.

Care sunt criteriile de alegere:

 1. Potrivirea ta cu un sistem
 2. Statutul material al pacienților
 3. Recenzii din partea colegilor
 4. Oferta expusă de companii 
 5. Posibilitățile de educație 
 1. Ratele de succes ale inserării implanturilor sunt de peste 95%, deci toate sistemele de implanturi funcționează, însă rata de succes este asigurată pe măsură ce cunoști sistemul de implanturi foarte bine și știi să folosești toate caracteristicile. Deci trebuie să îl alegi pe care consideri că ți se potrivește și vei știi să îl folosești cu încredere. Poți să încerci diverse sisteme prin participarea la numeroase workshop-uri care sunt organizate în România de către companiile distribuitoare de implanturi. Mare atenție și la partea protetică și sistemul de legătură între implant și partea protetică. De cele mai multe ori, partea cu adevărat dificilă este protetica pe implanturi și nu inserarea chirurgicală în sine.
 2. Costurile sistemelor de implanturi diferă și, implicit, prețul pe care trebuie să îl plătească pacienții, va diferi. Așadar, trebuie să adaptezi costul implanturilor la posibilitățile majorității pacienților tăi.
 3. Asta probabil ai făcut și o să mai faci, dar este foarte util. Întreabă în stânga și în dreapta și eventual poți să rogi colegii care inseră implanturi cu un anumit sistem să asiști la câteva manopere chirurgicale.
 4. Bineînțeles, companiile au numeroase oferte care să te atragă și e bine să profiți și de acest aspect. Ai în vedere că, pe măsură ce cumperi mai multe implanturi, ar trebui să îți ofere un discount.
 5. Odată ce începi să inseri implanturi, vei dori să tratezi cazuri din ce în ce mai complexe. Dar pentru a face acest lucru, ai nevoie de pregătire și actualizarea cunoștințelor – metode, tehnici, materiale adiție etc. Asigură-te că există programe educaționale constante organizate de compania pentru care vei opta.

Sperăm că ți-a fost de ajutor și că știi, orientativ, următorii pași pe care să îi faci în alegerea sistemului de implanturi.

Mult succes!

Cu considerație și simpatie,

Echipa OTMD

Orientare. Dezvoltare. Networking.

Viitorul suntem noi! Împreună!

Bibliografie:

https://go.ddslab.com/dental-implants

https://lernerlemongello.com/types-of-dental-implants/

https://www.renewinstitute.com/types-dental-implants/