Cum poți lucra în străinătate ca medic stomatolog

Organizația Tinerilor Medici Dentiști

Perspectiva unei cariere în afara granițelor țării devine pentru tinerii medici, atât generaliști cât și dentiști, o opțiune din ce în ce mai tentantă. În acest sens, am conceput acest articol pentru a trata câteva dintre cele mai frecvente întrebări și a aduce cât mai multe lămuriri, în funcție de regiuni.

Spațiul Economic European

Diplomele obținute în România sunt valabile în întregul spațiu European. Astfel, medicii se pot bucura de o mare mobilitate; însă, cu toate acestea, există unele aspecte de luat în calcul:

– Necesitatea deținerii unui certificat care atestă nivelul cunoștințelor lingvistice;

Acest document este necesar indiferent de țara aleasă. Nivelul diferă uneori și în funcție de diferite zone ale aceleiași țări (Unele land-uri din Germania) și nu este un aspect de neglijat. Medicul trebuie să facă dovada că stăpânește limba țării-gazdă prin trecerea unor examene tip, atât scris, vorbit, cât și citit. Acest nivel trebuie să fie peste mediu, având în vedere importanța anamnezei în domeniul medical. Așadar, acest proces este unul care poate dura câțiva ani din momentul luării deciziei.

– Experiența anterioară;

Deși nu există un temei legal în acest sens, în general șansele cresc considerabil atunci când poți dovedi că ai cunoștințe practice solide în tratarea pacienților. Orice angajator, din țară sau de peste hotare, își dorește să aibă în clinică medici cu experiență.

– Alte documente;

În general, pe lângă diploma de licență și foaia matricolă, uneori sunt necesare și alte documente precum: certificat de conformitate, certificat de onorabilitate/status (atestă că pe durata practicării profesiei în România nu au existat incidente și nu îți sunt impuse restricții în acest sens), cazier judiciar, adeverință și scrisoare de recomandare a angajatorului anterior.

De asemenea, pentru cei care au urmat specializări, vor trebui echivalate și acele documente. Depinde de la caz la caz ce alte documente sunt necesare. În orice caz, întregul dosar pe care îl vei strânge va trebui tradus în limba țării gazdă și legalizat la un notar. Urmează apoi, în funcție de legislația fiecărei țări, un proces care uneori poate dura câteva luni, de aprobare a dosarului de către Ministerele Sănătății, al Muncii și Colegiul Medicilor Stomatologi pentru a putea practica în mod legal.

Marea Britanie

Reprezintă pentru cei mai mulți o variantă foarte bună datorită accesibilității limbii. Cu toate acestea, este necesară promovarea examenului lingvistic IELTS cu cel puțin media 7 la toate probele (scris, citit, ascultat și vorbit), nota minimă pentru fiecare probă fiind 6,5. Pregătirea pentru acest examen, precum și susținerea lui, sunt disponibile și în țara noastră, astfel acest pas poate fi pregătit temeinic.

Există posibilitatea de a lucra în privat sau pentru sistemul de stat (NHS). Prima variantă este mai ușor de abordat, mai ales ca începător, medicilor care lucrează pentru NHS fiindu-le cerut sa absolve cursuri și să aibă un portofoliu cu cazuri diverse ce au fost realizate în aproximativ 6 luni sub supravegherea și cu ajutorul unui mentor, pentru a primi statutul necesar. Deși poate părea un proces lung și asiduu, unii consideră că merită, pentru că aproximativ 80% dintre cazurile de stomatologie sunt tratate prin NHS în Marea Britanie.

STATELE UNITE ALE AMERICII (SUA)

Medicii formați în afara SUA sunt obligați să absolve un program de formare, în urma căruia vor dobândi unul dintre titlurile de DMD sau DDS pentru a putea practica în SUA.

Numele acestor programe au diferite denumiri, în funcție de stat. Iată câteva dintre denumiri:

  • Program for Advanced Standing Students (PASS),
  • Advanced Standing Program for International Dentists (ASPID),
  • International Student Program (ISP),
  • Dental International Program (DIP),
  • Advanced Placement Program (APP).

În momentul actual există 32 de Universități în SUA care oferă un astfel de program.

Deși există diferențe între cerințele de admitere, pot varia între diferite universități, în general necesare fiind: scor la examenele National Dental Board Examination (NDBE) I și II, scor la examenul TOEFL cât mai mare, interviu, scrisori de recomandare, test al aptitudinilor psihomotorii, rezultatele studiilor anterioare din domeniul stomatologiei. Deși nu sunt obligatorii, un CV care conține cât mai multe experiențe de voluntariat este evident un plus pentru candidat.

Scopul cursurilor este acela de a se asigura că medicul dentist străin își însușește cunoștințele legate de modul specific de lucru în America, standardele de sănătate orală, și particularitățile nevoilor de sănătate orală a populației americane.

Este de reținut că, după absolvirea unui asemenea curs, se poate să ai dreptul de a practica doar în statul în care ai studiat sau, dacă după absolvire primești titlul de DMD sau DDS, oriunde în SUA. Dintre toate universitățile, NYU (New York University) acceptă cei mai mulți candidați pe an (110), în comparație cu restul, unde media este cam de 15. Când vine vorba despre taxe, sumele pentru 3 ani de studii sunt undeva în intervalul dintre 85.000$ pană la 159.000 $, la care se adaugă, desigur, costurile cotidiene.

Canada

Pentru a emigra în Canada, indiferent de domeniul în care urmează sa lucrezi, este nevoie să faci dovada deținerii fondurilor pentru a te stabili în cuantumul de minim 12 mii de dolari Canadieni.

Similar cu situația din SUA, trebuie să urmezi un program de calificare (Qualifying Program – QP sau International Dentist Advanced Program – IDAPR) la una dintre Universitățile care oferă astfel de cursuri. Există cam 7 Universități care oferă astfel de programe, fiecare acceptând un număr mic de medici, sub 10, așadar concurența este foarte mare.

Acestea au durata de 3 ani, după care va trebui să susții două examene: NDEB și OSCE (Objective Structured Clinical Examination). Cel de-al doilea examen cere candidatului întrebări practice în baza unor modele dentare, fotografii, radiografii și alte astfel de situații clinice. Costurile acestor studii variază între $88,350.00 și $141,415.62 de dolari Canadieni (la care se  adaugă, desigur și costurile de zi cu zi).

Agenții de recrutare

Există la ora actuală o sumedenie de agenții de recrutare, în special pentru posturi în Europa, care te pot ajuta. Acestea oferă găsirea unui loc de muncă și stabilirea unui interviu inițial, până la pachete complexe care acoperă absolut tot ce ai putea avea nevoie: cursuri de limbă, prospectarea pieței până la găsirea jobului ideal, traducere, legalizare și înregistrare a actelor de medic în noua țară, găsirea unei locuințe și așa mai departe.

Evident, aceste agenții lucrează pe baza unui comision care crește proporțional cu cât de mult te vor ajuta, uneori ajungând și până la sume cu 5 zerouri, garantând însă că poți refuza un loc de muncă, ei continuând căutările până ești fericit. Unele dintre aceste agenții oferă și posibilitatea găsirii chiar unui cabinet întreg pe care tu urmează să îl dezvolți, prin contracte de cesiune.

În acest sens se organizează și un târg anual, în mai multe localități din țară, unde diverse agenții vin să-și prezinte ofertele. Dacă pentru tine reprezintă această posibilitate un punct de interes, probabil este o idee bună să vizitezi un astfel de târg pentru o orientare preliminară și o înțelegere mai bună a diferitelor opțiuni disponibile.

Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Bineînțeles, există în toate cazurile de mai sus multe alte aspecte pe care nu le-am putut trata din cauza complexității deciziei de a începe o viață nouă în altă țară, însă sperăm că v-am putut forma o imagine de ansamblu care să vă aducă cu un pas mai aproape de a vă decide dacă vă doriți o astfel de schimbare sau nu, sau pur și simplu ați aflat mai multe despre un subiect care vă ridica curiozități.

Site uri utile:

UK: https://www.healthcareers.nhs.uk/explore-roles/dental-team%20/information-overseas-dentists

SUA: https://www.ada.org/en/jcnde

Canada: http://www.odq.qc.ca/

Îți mulțumim frumos pentru atenție!

Cu considerație și simpatie,

Echipa OTMD