Cei 3 M ai medicului stomatolog

Organizația Tinerilor Medici Dentiști

Te întrebi care este cheia succesului în stomatologie? Orice medic dentist, pentru a-și exercita meseria corect are nevoie de 3 M, pe care o să îi descoperi mai jos. Dacă te-am făcut curios te invităm să citești articolul. Sperăm să îți fie utile informațiile și să îți răspundă la eventualele întrebări. Dacă ai totuși întrebări sau nelămuriri care nu au răspunsul în acest articol, nu ezita să ni le adresezi pe www.otmd.org/contact.

Undeva în primul an de facultate, acum mulți ani adică, am fost la o prezentare foarte interesantă susținută de un lector pe care îl admir. Pe lângă informațiile practice, am plecat de acolo cu o idee foarte bine implementată, care m-a ajutat extrem de mult pe viitor

Cum suna ea? Cam așa: “Orice medic dentist, pentru a-și exercita meseria corect are nevoie de cei 3 “M”. Interesant, nu?

Care sunt acei 3 “M”?

– primul “M” vine de la minte. Pentru că da, avem nevoie de ea pentru a reține toate informațiile și pentru a le pune cap la cap astfel încât să punem un diagnostic corect și să realizăm un plan de tratament corespunzător;

– al doilea “M” se referă la manualitate. Nimeni nu se naște cu freza sau cu spatula bucală în mână, motiv pentru care trebuie să muncim ceva până să căpătăm aceasta virtute. Prin perseverență, ambiție și chiar și greșeli din care să învățăm, în timp chiar și cel mai “stângaci” începător va fi un clinician bun. Trust me, I’m a dentist!

– ultimul “M” și cel mai important în opinia mea, mai ales la început de drum, vine de la mentor. Ce înseamnă acest cuvânt? Avem aici definitia: conducător spiritual, povățuitor, îndrumător, preceptor, educator.

Recunosc, pe moment, nu mi-am dat seama cu ce m-ar ajuta așa mult un mentor. Cum ziceam, eram mic, anul 1 de facultate. Credeam că atlasele, compendiile, cursurile îmi erau suficiente pentru a afla totul despre stomatologie. Nimic mai greșit!

Ulterior, am descoperit parcă o lume paralelă. Am început să lucrez ca asistent într-un cabinet stomatologic. Am văzut o mulțime de materiale dentare, manopere, patologii diverse. Am participat la cursuri în afara facultății, în care erau prezentate cazuri clinice. Am fost la workshop-uri, unde am avut ocazia să văd medici consacrați și cu experiență în acțiune și totodată am reprodus și eu ceea ce au făcut ei.

Am descoperit comunitățile online de stomatologie, taberele pentru studenți, am lucrat și alături de alți stomatologi și am concluzionat că fiecare are stilul lui de a vorbi și de a trata pacienți.

Atunci mi-am dat seama de ce ultimul “M” este cel mai important! Mentorul este cel care reușește să îmbine cunoștințele (mintea) cu practica (manualitatea) toate spre dezvoltarea profesională a învățăcelului. Siropos, dar adevărat!

Trebuie să ne alegem un singur mentor?

Categoric nu! Eu le-am și pierdut numărul. De mult! Mai ales că o singură persoană nu poate să le știe pe toate. Consider că îmi este mentor orice persoană de la care am învățat ceva legat de stomatologie, oricât de mică ar fi ideea respectivă. Chiar dacă am învățat de la el doar cum să poziționez aspiratorul în timpul detartrajului astfel încât să nu mă încurce.

Partea care îmi place mie cel mai mult din toată ideea aceasta de mentorat este că nu trebuie doar să copiem ce vedem, ci să trecem prin filtru propriu. Să decidem dacă din punctul nostru de vedere este bine sau nu și să acționăm ca atare. Acesta este motivul pentru care mulți avem poate același mentor, însă suntem atât de diferiți. Și este totodată metoda prin care ne dăm seama dacă într-adevăr ne este mentor sau nu. Spoiler alert: meseria de medic stomatolog se învață, dar se și “fură”!

Acestea fiind spune, căutați  încontinuu oameni și informații noi, îmbogățiți-vă paleta de mentori, doar așa le veți putea oferi pacienților voștri tratamente corect realizate și de calitate. Prin studiu și comunicare continuă cu cei din jur ajungem la cele mai bune rezultate

Aa, și încă ceva! Fiți blânzi cu cei din jurul vostru, mai ales cu cei mai mici. Răspundeți la întrebările lor dacă știți, îndrumați-i spre alte persoane dacă nu știți și luați în calcul un lucru: e posibil să fiți mentorul lor și nu vreți să îi dezamăgiți!

Îți mulțumesc frumos pentru atenție!

Cu considerație și simpatie,

Un OTMD-ist