Stomatologia în Austria – interviu Dr. Anastasia Tudorache

Organizația Tinerilor Medici Dentiști

OTMD a demarat o inițiativă prin care sunt luate interviuri medicilor stomatologi români care lucrează în străinătate pentru a ne împărtăși experiența lor de lucru și mutat acolo. Avem bucuria de a vă prezenta interviul cu Doamna Dr. Anastasia Tudorache, care lucrează în Viena.

  1. Cum ai ajuns să lucrezi în Austria și de cât timp lucrezi aici?

Lucrez de 1 an și jumătate aici. Am ajuns să lucrez în Austria pentru că am primit această oportunitate. Încă din timpul facultății visam să lucrez în străinătate, voiam să merg în UK, Olanda sau Franța, dar nu am fost pe deplin mulțumită de condițiile de acolo. Mai târziu am primit oferta pentru Austria și am acceptat-o.

  1. Cât de greu a fost procesul de angajare și de recunoaștere a competențelor?

A fost greu să obțin diploma de limba germană la nivelul C1, un nivel avansat de altfel. A mai fost foarte greu și să trec prin birocrația din România: certificate de la DSP, de la Colegiu etc. Puteai să aștepți si 4 luni pentru o hârtie pe care o plăteai și era dreptul tău să o obții. În Austria acest proces a decurs foarte bine, oamenii erau politicoși, îți explicau de ce ai nevoie, puteai să trimiți documentele și online.

  1. Care este venitul mediu al unui stomatolog în Austria și care este modalitatea principală de lucru (angajare, contract colaborare, cabinet medical individual etc)?

Venitul mediu ar fi de 55 de euro pe oră. Bineînțeles, variază foarte mult în funcție de cât lucrezi, câți ani de experiență ai și dacă ai specializare sau nu. De exemplu, știu că ortodonții cu experiență ajung si la 11 mii de euro pe lună, dar asta pe la sfârșitul carierei. Și zona contează foarte mult, la țară nu faci cât faci la oraș. De obicei ești angajat, ai salariu fix, sau în colaborare și atunci te înțelegi la preț cu colaboratorul.

  1. Care este nivelul de trai, cultura și societatea în Austria și cum te-ai adaptat aici?

Nivelul de trai este mult mai bun din toate punctele de vedere. Lucrurile pe care acum le percep ca normale, cuvenite, cum ar fi sosirea metroului la timp, m-au surprins la început, poate și pentru că în București nu se întâmpla așa și eram stresată din acest motiv. Mulți spun că austriecii sunt reci, dar eu percep această răceală ca o politețe, un respect. Viena e un oraș multicultural, cu foarte mulți imigranți, așa că n-am avut probleme de genul – oameni care să se uite ciudat la mine pe stradă, sau să simt o oarecare distanțare din cauza asta. M-am adaptat foarte bine și foarte repede aici.

  1. Care este cel mai mare avantaj, dar și cel mai mare dezavantaj al faptului că lucrezi în Austria? Ai recomanda unui medic din România să vină să lucreze acolo?

Un avantaj ar fi că aici există un sistem care este în favoarea pacientului, dar și a medicului stomatolog. În țară simțeam că suntem dezbinați încă din facultate, apoi lucrul acesta se accentua când începeam să lucrăm. Era copleșitoare și birocrația. Aici, în Austria, am rămas plăcut surprinsă, pentru că am primit de la Colegiu o scrisoare în care eram întrebată în ce perioadă am concediu, pentru a se asigura că rămân suficiente cabinete deschise pentru populația Vienei. Sunt chestii din viața de zi cu zi care pe mine mă impresionează. Un dezavantaj ar fi faptul că mi-e dor de familie, de prietenii apropiați, de anumite aspecte, cum ar fi roșiile care sunt mult mai bune în țară! Aș recomanda oricui vrea să plece, să-și urmeze acest vis, să vină în Austria. Să încerce, să nu rămână cu întrebări și îndoieli. Și nu numai în Austria, în orice țară, în general.

Pentru informații suplimentare, dacă mai aveți întrebări sau nelămuriri, o puteți contacta pe doamna Doctor Tudorache pe Facebook, aici: https://web.facebook.com/anastasia.tudorache

Sperăm că acest interviu v-a fost util și că v-a inspirat privind lucratul în străinătate. Dacă doriți să lucrați într-o anumită țară, vă rugăm să ne scrieți pe Facebook (www.facebook.com/weareotmd), pe Instagram (weareotmd), pe LinkedIn (www.linkedin.com/company/otmd) sau la adresa de mail office@otmd.net.

Cu considerație și simpatie,

Echipa OTMD

Orientare. Dezvoltare. Networking.

Viitorul suntem noi! Împreună!